Welkom bij dameskoor Pro MusicaActiviteiten


Jaarvergadering 11 maart 2020.

Nadat onze vicevoorzitter Toos Verlaan de vergadering geopend had, kregen we van onze toekomstige voorzitter José Bressers appeltaart aangeboden.
Het jaarverslag wordt voorgelezen door de secretaris Loes van Deenen en het financieel overzicht wordt voorgelezen door onze penningmeester Steffie Rademakers.
Tijdens deze vergadering treedt Steffie af als penningmeester, als dank voor haar inzet in de afgelopen 15 jaar krijgt ze een bloemetje aangeboden, Steffie blijft wel in het bestuur.
Er worden 2 dames in het zonnetje gezet, Tiny Slangen omdat zij de uitvoeringen en concerten op een voortreffelijke manier aan elkaar praat en Loes van Deenen voor haar inzet en rots in de branding ,ook zij krijgen een bloemetje aangeboden.
Tiny Slangen komt weer in het bestuur en José Bressers treedt aan als voorzitter.

Maart 2020

Beste lezer,

Vandaag liet ik zo mijn gedachten gaan over Vrouwenkoor Pro Musica Schinveld waar ik met een onderbreking nu al 27 jaar lid van ben. Van kleins af aan vind ik muziek prachtig. Was ook toen al in het meisjeskoor van Mariarade dat onder leiding stond van mevrouw Quys.
Op de basisschool mocht ik dirigente zijn bij het schoolkoor wat was samen gebracht voor een ouderavond.
In mijn loopbaan heb ik ook lang in de muziek gewerkt.
Mijn lust en mijn leven.
En nu na al die jaren houd ik nog steeds van muziek met een heel breed repertoire.
Mijn koor is nog steeds Pro Musica waar ik mij thuis voel, mede ook door de manier waarop dirigent Jan Zaad ons les geeft en de repetities aanpakt plus de keuze van muziek/de liedjes, Jan is rustig en kundig.
We worden allemaal een dagje ouder en bij Jan hoef je niet strak op je stoel te zitten zou je het eens fout doen.
Hij spoort juist aan om te zingen ook al ben je op een moment niet zo zeker.
Beter fout dan helemaal niet zingen want je kan er alleen maar van leren is Jan zijn motto.
Dit koor spreekt mij nog steeds aan want ik vind dat we kwalitatief een goed koor zijn, met orde, regel en een fijne sfeer.
Ben blij dat ik voor Pro Musica heb gekozen en wilde uit dankbaarheid ook naar het bestuur toe, die nog steeds hun best doen om het koor na al die jaren zo sfeervol te houden, dit eens opschrijven.

Tiny Slangen – Meulemans.

Onze winterwandeling

Op 14 februari jl., Valentijnsdag, hebben we met verschillende leden van ons vrouwenkoor onze traditionele winterwandeling gemaakt.
We verzamelden ons bij Wilma Veltrop, onze beschermvrouwe en om 14.00 werd het startschot gegeven en begonnen we aan onze wandeling door het Schinveldse bos.
Weliswaar over modderige paadjes, maar dat mocht de pret niet drukken.
Het weer zat ons mee en zo nu en dan kwam de zon zelfs even te voorschijn.
Op sommige plekken was te zien, dat de lente niet meer lang op zich laat wachten. We kwamen in de buurt van de Lammedam en langs het wandelpad zagen we een tapijt van maagdenpalm, waarbij de bloemetjes uit hun winterslaap ontwaakten. Deze Lammedam staat bij de meeste Schinveldenaren bekend als dè plek waar vroeger heel veel is gebeurt. Men geloofde vroeger, ouden van dagen nu nog, aan "de Witte Dame van de Lammendam". De Lammendam zou een kasteel geweest zijn, de Leiffaertshof, waarvan het grachtenstelsel nog altijd zichtbaar is.
Deze hoeve is in de middeleeuwen in de as gelegd, waarbij de dochter is overleden.
Deze Dame Blanche ofwel Witte Dame van de Lammendam, zo wordt hier door enkelen verteld, zou vroeger door velen uit onze plaats gezien zijn, althans haar geest.
's Nacht, tegen het middernachtelijk uur, doolde deze door de bossen en omstreken rond. Via Nonke Buusjke en de visvijver zijn we uiteindelijk weer teruggelopen naar Wilma en hebben als afsluiting gezellig samen, soep met stokbrood gegeten, waarbij het bekende afzakkertje niet werd vergeten. Al met al een geslaagde wandeling met een leuke afsluiter! Astrid Peters

Nachtmis 2019 gezongen door Vrouwenkoor Pro Musica.

Dit jaar 2019 zongen wij in onze eigen kerk de St. Eligius in Schinveld de Nachtmis.
Elke keer als we hier de nachtmis zingen is het een belevenis. De mooie akoestiek in deze kerk maakt dat we er ons op verheugen om te zingen. We hadden goed geoefend om het zo mooi mogelijk te laten klinken. Angels Divine, ons nieuwe kerstlied van dit jaar klonk goed. We hebben de Mis Madre Teresa gezongen die geschreven is door Jan Zaad.
Onder het zingen van Lulajze Jezuniu heeft Pastoor Adams en zijn gevolg het kindje Jezus in de kribbe gelegd wat toch iets aparts aan de Heilige Mis gaf. We hopen dat de mensen in de kerk een goed begin van de Kerst hebben gehad door deze fijne mis. Pro Musica heeft als laatste lied het Stille Nacht gezongen, het lied der Kerstliederen dat al meer dan honderd jaar wordt gezongen in meer dan honderdveertig talen. Het lied komt uit het Salzburgerland, geschreven in het Duits door Joseph Mohr en de muziek komt van Franz Gruber. Toch leuk om even te vermelden.
Vrouwenkoor Pro Musica, bestuur, Beschermvrouwe en dirigent Jan Zaad wensen nogmaals iedereen een heel fijn en gezond 2020 toe.
Tiny Slangen

Midwinterconcert

Wij, vrouwenkoor Pro Musica organiseerde op zaterdag 21 december 2019 een Midwinterconcert. Voor de verandering was het in de avonduren.
Het is begonnen met flinke repetities en veel enthousiasme. Aan dit concert werkten mee, topmusicus Noël Diederen uit Schinveld op klarinet en Gemengd koor Eendracht uit Rimburg en omdat ons koor de jeugd ook in haar concert altijd een kans wil geven, want zij zijn de toekomst, was er Babs Amkreutz en Mirthe de Bie die piano speelden.
Zij beiden zijn leerlingen van Esther Zaad die buiten haar drie eigen koren, jeugdtalent muziekles geeft op piano.
Wat hebben we allen genoten van deze avond die gehouden werd in FaSiLa te Schinveld. Er werden mooie liedjes gezongen door beide koren waar aandachtig naar werd geluisterd. Gemengd koor Eendracht presenteerde op een leuke wijze hun eigen liedjes. Ook werden er na de pauze Kerstliedjes ten gehore gebracht. Pro Musica zong een nieuw ingestudeerd lied, Angels Divine, wat goed uit de verf kwam. Noël Diederen was een topper, hij speelde voortreffelijk mooie stukken waaronder het Adagio van Wolfgang Amadeus Mozart waarbij het publiek een en al oor was. Ook was er veel aandacht voor Babs en Mirthe wat deze avond weer eens wat anders bracht. Voorafgaande aan het laatste lied werd er nog een gedicht voorgelezen dat over de muziek ging ook werden er nog mooie wensen uitgesproken voor het Nieuwe Jaar. Gemengd koor Eendracht en ons vrouwenkoor zongen het slotlied samen en heel toepasselijk was dit het lied The Snow.
Beide koren staan onder leiding van Jan Zaad en de pianobegeleiding van de gehele avond was aan Esther Zaad, wat zij voortreffelijk gebracht heeft.
Er was een pauze met koffie en thee en andere drankjes met voor iedereen een heerlijk stuk kerststol. We mogen deze avond na veel goede reacties een geslaagde avond noemen.
Tiny Slangen

Uitvoering Schuttershof en High Tea op zondag 15 december 2019

Zondag 15 december luisterden we traditiegetrouw de jaarlijkse viering op in Schuttershof, Brunssum.
Om 10.30 uur was iedereen aanwezig om in te zingen in de, in kerstsfeer ingerichte, ontmoetingsruimte.
Het was een sfeervolle viering en na afloop kregen we een kopje koffie/thee aangeboden dat na een uitvoering best goed smaakt.

Om 12.30 uur werd iedereen Biej de Tant in Schinveld verwacht voor onze “Kerstviering”. Toos Verlaan heette iedereen welkom, in het bijzonder onze beschermvrouwe Wilma Veltrop en onze dirigent Jan Zaad en zijn vrouw Ria. Toos vertelde nog een leuke anekdote over vroeger van het zingen bij haar thuis tijdens de kerstdagen.
Daarna overhandigde Steffie de “dankjewel enveloppes ” aan de dirigent voor zijn inzet en niet te vergeten het geduld dat soms zwaar op de proef wordt gesteld en aan Wilma voor haar betrokkenheid en advies in het afgelopen jaar. Tiny Slangen las een persoonlijk kerstverhaal voor zoals zij vroeger de dagen voor Kerst ervaren heeft gevolgd door een kerstgedicht.
Iedereen ontving dit verhaal en gedicht zodat ze het thuis nog eens konden nalezen. Tot slot wenste Toos namens het bestuur iedereen een smakelijk eten en een gezellige middag toe.
Aan de reacties te horen had het iedereen gesmaakt en gingen ze voldaan huiswaarts.
Loes van Deenen

Concert Nonke Buusjke 22 september 2019

Met het geluk van een zonovergoten dag hebben wij deze zondag een concertje gegeven in Nonke Buusjke.
Jongere en oudere mensen waren naar ons komen kijken en luisteren.
Onze Beschermvrouwe Wilma Veltrop was ook aanwezig.
In de buitenlucht is het anders zingen als binnen natuurlijk, vooral de wind speelde ons af en toe parten zodat het geluid van onze stemmen soms verwaaide naar een andere richting dan naar de mensen.
Maar onze stemmen klonken goed onder de bomen en de reacties waren positief.
Het was er reuze gezellig en de liedjes waren variërend.
Met in de pauze een kop koffie of thee en een stuk lekkere eigen gebakken vlaai was het een geslaagde middag.
De dames van ons koor hebben er van genoten en naar wij hopen de toeschouwers ook.
Een groepje dames en hun partners zijn nog een uurtje blijven zitten na onze uitvoering om lekker even na te praten.
Andere dames keerden weer huiswaarts zo ook onze dirigent die in het begin van de avond nog een concert op zijn programma had staan met een van zijn andere koren.
Dank aan de mensen die er waren.

Tot slot: voor herhaling vatbaar in deze mooie omgeving!
Tiny Slangen.Uitvoering Beek Genhout 2019

Zondag 16 juni mochten wij de woordviering opluisteren in de Hubertus kerk in Beek Genhout.
Wat een prachtige kerk met mooi geschilderde gewelven en plafond.

Ondanks het vroege tijdstip 8.45 uur waren wij in opper beste stemming aanwezig om onze stemmen op te warmen voor deze viering. Om 9.30 uur begon de dienst met Prais the Lord gevolgd door de Mis Madre Theresa geschreven door onze dirigent Jan Zaad ter gelegenheid van ons 40 jarig bestaan. Als tussengezangen zongen wij An Irish Blessing, Dies Sanctificatus, en Ave Verum Corpus.

Als slotlied zongen wij nog Gloria Alleluia in een mooie pittige uitvoering.
Het was een feest om deze dienst te zingen. Aan het applaus te horen hebben de parochianen er net zo van genoten als wij. Wij gingen dan ook voldaan en tevreden naar huis.


Paasviering 2019

Woensdag 17 april was onze jaarlijkse paasviering.
We hadden eerst nog een halve repetitie en daarna kon iedereen plaats nemen aan de tafels die er op z’n “paasbest” uitzagen met de gekleurde eieren, het paasbrood en de chocolade eitjes. Mia Stalmans had voor iedereen een haasje gehaakt en dat maakte het geheel nog feestelijker.

Eerst werden, zoals gebruikelijk bij de paasviering, onze jubilarissen gehuldigd. Dit waren Mia Stalmans 12½ jaar, Antoinette Hanssen 25 jaar, Berthie Kuijpers en onze Beschermvrouwe Wilma Veltrop beiden 30 jaar. De dames werden met een persoonlijk praatje bedankt voor hun inzet en betrokkenheid bij het koor. Wilma Veltrop werd bedankt voor haar advies en raad in de afgelopen jaren en voor het zo gastvrij ontvangen van het bestuur dat elke maand de vergadering bij Wilma thuis houdt.
Zij kregen allen een boeket bloemen aangeboden, tevens kreeg Antoinette Hanssen de glazen solsleutel voor haar 25 jarig lidmaatschap.
Nadat de dirigent en de leden de jubilarissen hadden gefeliciteerd werd er naar hartenlust gekupt en lieten we ons al het lekkers goed smaken.
Het was een wederom een gezellige avond en iedereen ging tevreden huiswaarts.
Hieronder een aantal foto's die illustreren hoe gezellig het weer was.

Loes van Deenen

Schinveld Zingt 3e editie

Zondagmiddag 7 april 2019 ging om 14.00 uur de 3e editie van 'Schinveld Zingt' van start, ditmaal georganiseerd door koor Pro Musica. Het concert begon met het gezamenlijk zingen van Let us Sing together. Het klonk mooi en het in canon zingen ging ons ook goed af.
Nadat Tiny Slangen iedereen welkom had geheten kondigde ze als eerste de Jeugdzanggroep Like 2 Sing o.l.v. Angelique van Schendel aan, die met veel enthousiasme moderne muziek ten gehore brachten.
Al snel daarna gingen de gordijnen open voor Mannenkoor Oranje o.l.v. Anton Kropivšek dat opende met twee romantische werken uit Kroatië.
Oranje deed een paar stappen terug en ineens stonden en zaten ze in een soort gelagkamer en brachten daarbij een drietal drinkliederen met als laatste het lied Der Hammerschmied, met een echte smid die op de maat op een aambeeld sloeg.
Na een pauze van ongeveer 20 minuten was Gemengd Zangkoor Levenslust o.l.v. Andrea Mohr aan de beurt, die vijf werken zongen met o.a. Don't cry for me, Argentina en Santa Lucia.

Vrouwenkoor Pro Musica o.l.v. Jan Zaad was als laatste aan de beurt en ook wij zongen een vijftal liederen. Miss Granny-Blues kwam mooi uit de verf.
De concertmiddag werd afgesloten met het lied D’r Lammendam van Joep Rademakers, gezamenlijk gezongen door Gemengd Zangkoor Levenslust, Mannenkoor Oranje en Vrouwenkoor Pro Musica. Heel erg mooi klonk het in de zaal en het was een goed idee om dit samen te zingen.
Tiny Slangen die tussendoor de koren aankondigde, deed ook het slotwoord en bedankte iedereen voor hun komst en al diegenen die hadden bijgedragen aan deze mooie concertmiddag en riep het publiek op om ook te komen zingen in de diverse koren.
Nadat er bloemen en wijn waren overhandigd voor de dirigenten en de instrumentalist werd deze mooie concertmiddag beёindigd.
Helmie Borger


Jaarvergadering 20 maart 2019

Woensdag 20 maart is onze jaarvergadering geweest. Na een halve repetitie begonnen wij om 20.30 uur eerst met een kopje koffie en een stuk vlaai aangeboden door ons aftredend bestuurslid Finy Hennen.
Zij gaf aan om voorlopig de absentielijst te blijven bijhouden en de kaarten bij lief en leed te verzorgen.
Finy werd bedankt voor haar trouwe dienst de afgelopen 12 jaar en kreeg een boeket bloemen van het koor plus een bon van de mede bestuursleden aangeboden. Helaas was er niemand die haar functie wilde overnemen, enkele leden zouden er nog eens over nadenken. Annie Gebben kreeg nog een bloemetje aangeboden omdat er nooit tevergeefs een beroep op haar wordt gedaan bij het openen van de FaSiLa voor het halen en terugbrengen van de piano. De vergadering is rustig en gezellig verlopen.
Toos Verlaan

Wandeltocht op vrijdag 15 februari 2019

Het was weer zover, onze winterwandeltocht kon van start gaan.
Om 14.00 uur melden we ons bij Wilma Veltrop, onze beschermvrouwe, om van daaruit te vertrekken.
wandelschoen Het was heerlijk zonnig weer 17 graden het leek wel lente.
Het wandelcomité had weer een mooie route uitgezet, dus gingen we gezellig kletsend op pad. We liepen via de Belleboom het bos in, langs vele kleine paadjes genietend van de heerlijke bosgeur en het prachtige weer.
Na anderhalf uur gewandeld te hebben was het eind punt weer bij Wilma waar we ons de lekkere soep met stokbrood en kruidenboter lieten smaken. De sfeer was weer als vanouds gezellig en ongedwongen.
Als afzakkertje namen sommige een klein borreltje en togen we weer huiswaarts. Echt weer een activiteit om met voldoening op terug te kijken.
Wilma bedankt voor je gastvrijheid Mia, Annie en Kitty ook bedankt voor jullie inzet.
Toos© Pro Musica links AVG